Tips & Tools

zorgen voor goed lopen

2/20: Nu in NL actie die elders dikkere mensen in beweging brengt

2/20: Nu in NL actie die elders dikkere mensen in beweging brengt

Parkrun heet het initiatief, maar de naam misleidt. Niet verplicht rennen, maar naar keuze gewoon wandelen of hardlopen of joggen. Een looproute ligt klaar van vijf kilometer, voor kinderen soms twee. Sinds 2004 is de Parkrun in allerlei landen elke zaterdagochtend een succes, georganiseerd door vrijwilligers. En op 29 februari voor het eerst in Nederland. Het gaat om meedoen, ieder op eigen manier. Niet om winnen of een medaille halen. Voordeel is dat zo`n loop een routine kan worden en als vaste prik makkelijk past in ieders weekagenda. Gratis aangeboden. De route eindigt op een plek waar je eten en drinken kunt kopen. En napraten, elkaar ontmoeten.

Elk jaar een miljoen deelnemers erbij

Wereldwijd telt Parkrun nu in 23 landen ruim zes miljoen wekelijkse deelnemers voor wie 0,4 miljoen vrijwilligers als hulp in de benen komen ( www.parkrun.com). Steeds meer gewone lopers en wandelaars doen mee. Dus echt niet alleen fanatieke atleten, maar ook vrije tijdliefhebbers die gezond willen worden of blijven: jong en oud, arm en rijk. Als expert neem ik dit mooie voorbeeld graag mee in mijn 100 Tips & Tools. 

Voor dun en dik

Een illustratie van het succes om juist ‘doorsnee’ burgers mee te krijgen is de afgenomen gemiddelde snelheid. Een insider vertelde me dat lopers er steeds langer over doen voor zij de finish bereiken, door de bank genomen. De verklaring: meer en meer deelnemers zijn geen doorgetrainde, ervaren, hardlopers. Het zijn juist beginnende-, dikkere- of ontspannen bewegers.

In Nederland

Op 29 februari start Parkrun in Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. Een week later in Leiden en het Amsterdamse Bos. Dankzij opgebouwde buitenlandse ervaringen profiteren de initiatiefnemers van allerlei tips. Een paar jaar geleden zijn in de omgeving Arnhem/Nijmegen een enthousiaste leraar van de sportacademie, Jelle Schoemnaker, en zijn studenten, in het klein gestart met hun ‘Parklopen’: nu een keer per maand op zondag in Den Haag en Park Lingezegen.

20-2-2020

Overzicht Blogs
Tips & Tools Voor mij For ons For organisaties Tips & Tools
Tekeningen » Len Munnik
Webdesign » SPRANQ