Tips & Tools

zorgen voor goed lopen

2/20: E-steps in sommige landen verboden, goed nieuws voor lopers

2/20: E-steps in sommige landen verboden, goed nieuws voor lopers

In sommige landen blijven stoepen voor voetgangers gereserveerd en zijn elektrische steps verboden. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de IFP, de International Federation of Pedestrians. Prof. Mario Alves, Universiteit van Lissabon, is Secretaris-Generaal van deze organisatie. Hij presenteerde zijn verkenning onlangs op het congres Walk21 in Rotterdam. Steden over de hele wereld hebben te maken met een ‘tsunami’ van ‘micromobilities’: elektrische steps, e-scooters, zelfrijdende planken en meer.

Tolereren of weg halen

Landen gaan verschillend om met het goedkeuren of verbieden van nieuwe verplaatsingsvormen, ontdekte Alves. Ze worden vaak zonder bewijs als ‘duurzaam’ en ‘ínnovatief’ gepresenteerd. Soms mogen ze alleen op de weg of op het fietspad, vaak rijden ze ook stoepen op en geven zo lopers een onveilig gevoel. In Engeland en in Nederland is de elektrische step verboden.

Toys for rich boys

Handhaven van regels is in veel landen een probleem, zegt de wetenschapper. “Voorkom een situatie waarin iedereen om ruimte gaat vechten. Een oorlog tussen vervoervormen dreigt, maar kan toch nooit de bedoeling zijn?”. De nieuwe wielen betreffen vooral ‘Toys for rich boys’. Vaak zijn de gebruikers voor rond tachtig procent jonge mannen met een hoog inkomen.

Geen aanwijzing voor minder autorijden

In Europa hadden de meeste rijders anders gelopen of de fiets genomen. In de VS komen de ritjes met elektrische steps vaker in de plaats van taxi- of openbaar vervoergebruik. Betrouwbare data ontbreken nog vrijwel. Maar in Brussel schat een overheidsinstantie het aantal e-steps momenteel in op 4.000. De aantallen en de negatieve effecten nemen snel toe, ziet Alves. “In een stad als Bogota was een jaar geleden, toen de e-steps werden geïntroduceerd, niets aan de hand. Nu is hier echt een veiligheids- en overlastprobleem”.  

1-2-2020

Overzicht Blogs
Tips & Tools Voor mij For ons For organisaties Tips & Tools
Tekeningen » Len Munnik
Webdesign » SPRANQ